發文作者:karrie | 八月 24, 2006

鼓勵下啦,唔該!

某日於書局打書釘, 有兩位年約三十的女士, 拿著新晉女歌星的日記散文集, 翻了兩翻, 便說:「呢D歌聲仔識字o既咩, 肯定係有人代寫啦!」另一位女士答:「係啦, 邊可能寫得咁好, 肯定係人地幫佢寫架啦!」我聽後立即望住呢兩位小姐, 真係非常憤怒!!一個人憑著自己的努力去完成一份工作, 為甚麼要懷疑別人的誠意, 懷疑別人的努力??是太妒忌嗎?寫得好就不可以是她寫的嗎?實在非常奇怪, 這可能就是香港特有的「貶人文化」。別人做得好, 一定有人幫、一定唔係自己做、一定係有重酬。為甚麼香港人咁死心眼, 就如陳易希都要被人翻開會考的成績, 力証他不勝任科大的學位, 根本就是妒忌!!!我們的下一代在這種氣氛下成長, 真是非常恐怖。我們好像再不會看別人的努力、成就, 只會看他有否用旁門左道, 只會挑裡面的惡事去化大。為甚麼不能加多一點鼓勵?為甚麼云云17歲的青少年當中, 只有一個陳易希?難道他真的沒有付出過努力嗎?

希望你可以每天為你身邊努力工作的朋友、同事、家人多多鼓勵, 讓我們的城市能由鼓勵出發!唔該晒!!

廣告

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s

分類

%d 位部落客按了讚: